Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

τα καζανια, οι λελενειοι, μύθοι και θρύλοι της Φλωρινας



Με αφορμη ένα αρθρο για τα «σμοκ» και αλλα φιδια της Φλωρινας θυμηθηκα ένα περιστατικο που μου ειχε διηγηθει καποτε ο παππους μου και θεωρω ότι είναι η καταλληλη εποχη για να το διηγηθω.

«Ηταν χειμωνας και συγκεκριμενα η εποχη που οι μαχαλαδες(γειτονιες) , οργανωμενοι σε παρεες μαζευανε ξυλα και αλλα υλικα για να προετοιμασουν τις «φωτιες».Ενα εθιμο που τηρειται ακομα και σημερα.
Μια νυχτα λοιπον ο παππους μου, περπατωντας στον λοφο πανω από τα καβακια ενώ μαζευαν ξυλα για την φωτια με την παρεα του, απομακρυνθηκε από αυτή και βρεθηκε μεσα στο δασος. Ψαχνοντας τροπο να επιστρεψει ακουσε περιεργους ψιθυρους και νομιζοντας πως είναι οι φιλοι του, αποφασισε να τους ακολουθησει. Αυτό που αντικρυσε όμως δεν ηταν το αναμενωμενο. Ενστικτωδως κρυφτηκε πισω από ένα δεντρο και κρυφοκοιτωντας ειδε δυο μικροσκοπικες, σκοτεινες, μορφες με μεγαλα ματια και κατι σαν ουρα να προσπαθουν να μαζεψουν κατι από ένα δεντρο. Οι φωνες των φιλων του που τον εψαχναν ,ετρεψαν τα μικρα πλασματα σε φυγη. Η περιεργεια του τον οδηγησε να πλησιασει στο δεντρο για να διαπιστωσει τι ηταν αυτό που μαζευαν. Εκει βρηκε μικρα ματσακια από τριχωμα αρκουδας, προς μεγαλη του εκπληξη. Πανικοβλητος κατηφορησε τρεχοντας προς το σπιτι του και ανεφερε κατευθειαν στον πατερα του  το συμβαν. Τοτε ο πατερας του, του αποκαλυψε πως αυτά τα πλασματα είναι οι περιβοητοι «λελενειοι».
Οι λελενειοι, μαζευουν το τριχωμα της αρκουδας για να φτιαξουν τα ρουχα τους.Εμφανιζονται συνηθως μετα τα μεσανυχτα σε καζανια που βραζεται το τσιπουρο και σε ανυποψιαστο χρονο κλεβουν από τους ιδιοκτητες τσιπουρο και κοκκινες πιπεριες.»
 Γι’αυτό λοιπον αν βρισκεστε σ’αυτή τη πολη φυλαξτε καλα το τσιπουρο σας, και αν τυχει και τους δειτε μην διστασετε να τους κερασετε ένα ποτηρακι…

Ζησης Ραπτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου