Πρώτη Έκθεση Αποφοίτων του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών
![]() |
Κάντε κλίκ στην εικόνα για την προβολή του καταλόγου. |
![]() |
Κάντε κλίκ στην εικόνα για την προβολή του καταλόγου. |
Ο Κουροσάβα γύρισε τα «Όνειρα» σε ηλικία 80 ετών, ηλικία που τον έχει φέρει πιο κοντά στο θάνατο και εδώ έγκειται το μεγαλείο αυτού του μοναδικού δημιουργού που τολμά σκηνοθετήσει με τον δικό του μοναδικό τρόπο, το θάνατό του. Τα «Όνειρα» δεν είναι το άθροισμα των οκτώ ιστοριών, αλλά το αυτοτελές της κάθε ιστορίας, και η χαλαρή σύνδεσή της με την επόμενη, είναι ένα μέρος που κολυμπάει μέσα σε ένα σύνολο, χωρίς πλαίσια και όρους. Όλα κινούνται ονειρικά, από το Βαν Γκονγκ που ψάχνει να καταδυθεί στο μεσημεριανό φως των σταροχώραφων, έως τον πιτσιρικά που κλαίει για την καταστροφή του ροδακινόκηπου, τους νεκρούς στρατιώτες που θέλουν να ξαναπολεμήσουν για την πατρίδα, και τον εφιάλτη μιας πυρηνικής καταστροφής (εδώ ξυπνούν οι μνήμες της Χιροσίμας και του Ναγκασάκι).
Τα «Όνειρα» είναι μια ταινία ενός αληθινά μοναδικού κινηματογραφιστή που μας προτρέπει να ονειρευόμαστε με τον πιο αληθινό τρόπο.
το trailer --> εδώ(?) Κάποτε η γη ανήκε στην κοινότητα, η Εταιρεία Ψευδαργύρου, όμως, ήρθε ξαφνικά, ανέλαβε την εκμετάλλευσή της κι άφησε στους κατοίκους την «επιλογή» είτε να φύγουν ή να δεχτούν να εργαστούν με εξαιρετικά χαμηλούς μισθούς κι άθλιες συνθήκες.
Αναγκάζονται να ζουν σε σπίτια που ανήκουν στη διεύθυνση, να ψωνίζουν σε καταστήματα που ανήκουν στη διεύθυνση.
Οι συνθήκες ασφαλείας για τους εργάτες είναι ανύπαρκτες, ενώ στους λευκούς επιτρέπεται να δουλεύουν σε ζευγάρια, οι Μεξικάνοι αναγκάζονται να διεκπεραιώνουν τις πιο επικίνδυνες εργασίες μόνοι, κι όταν διαμαρτύρονται, η διεύθυνση τους απειλεί με απολύσεις.
Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα η αστυνομία συνωμοτεί με τους ιδιοκτήτες του ορυχείου για να σπάσει η απεργία...
Να σημειωθεί ότι η ταινία είχε απαγορευτεί επίσημα στις ΗΠΑ του Μακάρθι λόγω της μαύρης λίστας έως το 1965. Κάποιοι από τους ηθοποιούς κατηγορήθηκαν ως κομμουνιστές, απελάθηκαν από τις ΗΠΑ και δεν επέστρεψαν ποτέ.
Διάρκεια :94΄
Trailer--> εδώ
"Himalaya" | |
Cast: | Thilen Lhondup, Gurgon Kyap, Lhakpa Tsamchoe, Karma Wangel, Karma Tensing, Labrang Tundup Directed by: Eric Valli |
Σκηνοθεσία: Hans Weingartner
Ηθοποιοί: Daniel Bruhl, Julia Jentsch, Stipe Erceg, Burghart Klaubner, Peer Martiny
Διάρκεια: 127 λεπτά.
ΤΕΤΑΡΤΗ 13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ,2011
ΩΡΑ 9.30
Εμπορικό Επιμελητήριο
Τις σκοτεινές μέρες τις οικονομικής κρίσης, οι ‘χορευτικοί μαραθώνιοι’ αποτελούσαν έναν τρόπο για να διαγωνιστούν οι απελπισμένοι άνθρωποι με σκοπό τα χρηματικά έπαθλα. Το θέαμα κρατούσε μέρες, καθώς οι διαγωνιζόμενοι πίεζαν τους εαυτούς τους πέρα από τα όρια της εξάντλησης, ενώ το βάρβαρο κοινό παρακολουθούσε στοιχηματίζοντας χρήματα για σπορ ή κέρδος. Ενάντια σ’ αυτό το σκηνικό, οι ζωές μιας άνισης ομάδας διαγωνιζομένων περιπλέκονται. Συναντιούνται τυχαία, κινούνται ανελέητα στην πίστα ψάχνοντας ένα όνειρο. Κι ενώ το κοινό παρακολουθεί… το ρολόι χτυπάει … ποιος από αυτούς θα επιζήσει;
ΤΕΤΑΡΤΗ 6.4.2011, 9.30 , Εμπορικό ΕπιμελητήριοΤο 1ο Φεστιβάλ Αρχαιολογικής και Ιστορικής Ταινίας στη Φλώρινα
Το 1ο Φεστιβάλ Αρχαιολογικής και Ιστορικής Ταινίας διοργανώνεται στη Φλώρινα από την ΚΘ' Εφορεία Αρχαιοτήτων και τη Λέσχη Πολιτισμού, την Τετάρτη 30 και την Πέμπτη 31 Μαρτίου με ώρα έναρξης καθημερινά στις 8 μ.μ. και με ελεύθερη είσοδο, στο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου. Την πρώτη ημέρα του φεστιβάλ (30/3) και πριν την έναρξη των προβολών θα μιλήσει ο Ομότιμος καθηγητής Προϊστορικής αρχαιολογίας από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κ. Χουρμουζιάδης με θέμα «Αρχαιολογία και Κινηματογράφος».
1ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ(ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ)
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ 30&31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011
ΚΘ΄ ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
ΛΕΣΧΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Τετάρτη , 30.3.2011 20.00μμ
«Αρχαιολογία & Κινηματογράφος»
Ομιλία του Ομότιμου Καθηγητή Προϊστορικής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ κ.Χουρμουζιάδη
1.Ένας αιώνας κινηματογράφου και αρχαιολογίας (από τον Χάουαρντ Κάρτερ στον Ιντιάνα Τζόουνς)
Ιταλία , 1998, 30΄,Σκηνοθέτης : Massimo Becattini, Παραγωγός : Film Documentari d’Arte
2. «Ω Χριστέ μου Φύλαττε τους Κτήτορας».Βυζαντινά Πρεσπών
Ελλάδα, 1997, 27΄42΄΄, Σκηνοθέτης:Κλεώνη Φλέσσα,
Παραγωγός : Κλεώνη Φλέσσα-Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτευουσας 1997
3. Τροία:Ερμηνεύοντας τον αρχαιολογικό χώρο
Μεγ.Βρετανία,1993, 20΄,Σκηνοθέτης:Mags Noble,Παραγωγός:BBC Open University
4.Ολυμπία , μαντείο, λατρευτικές τελετές και αθλητικοί αγώνες
Γερμανία, 2000, 45΄,Σκηνοθεσία: Elli Kriesch
Πέμπτη , 31.3.2011 20.00μμ
1 . «Ω Χριστέ μου Φύλαττε τους Κτήτορας».Βυζαντινά Πρεσπών
Ελλάδα, 1997, 27΄42΄΄, Σκηνοθέτης:Κλεώνη Φλέσσα,
Παραγωγός : Κλεώνη Φλέσσα-Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτευουσας 1997
2. Μυστήριο στις Κυκλάδες
Ελλάδα, 1993, 24΄Σκηνοθέτης: ΄Ολγα Μαλέα
Παραγωγός: MALEA PRODUCTIONS (για το Ίδρυμα Μελετών Λαμπράκη)
3. Το στερνό βλέμμα. Πορτρέτο του Φαγιούμ.
1998, 30΄, Σκηνοθεσία: Alain Jaubert, Παραγωγή: Palette Production, Arte France, Musee du Luvre
4.Έφεσος, Μητρόπολη του Αρχαίου Κόσμου
Αυστρία, 2000, 50΄, Σκηνοθεσία: Alfred Vendl
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Το 1948, θα ανακαλυφθεί στην Αμερική το πρώτο φάρμακο για την αντιμετώπιση της λέπρας και σταδιακά η Σπιναλόγκα θα αδειάζει μέχρι και το 1957 που αποχώρησαν και οι τελευταίοι ασθενείς, οπότε και έκλεισε. Οι εναπομείναντες χανσενικοί που δεν είχαν θεραπευτεί ακόμη, μετακομίστηκαν στο λεπροκομείο της «Αγίας Βαρβάρας» στο Αιγάλεω (ή «λοιμωδών νόσων», όπως επικράτησε να λέγεται), μεταξύ αυτών κι ο Επαμεινώνδας Ρεμουνδάκης. Κάποιοι ασθενείς, έστω και θεραπευμένοι, αντιμετώπιζαν με μεγάλη επιφύλαξη -και όχι αβάσιμα- την επιστροφή τους στο περιβάλλον που ζούσαν πριν μπουν στην Σπιναλόγκα, λόγω του «στίγματος» που κουβαλούσαν, φοβούμενοι την κοινωνική απόρριψη. Ο μόνος που λέγεται ότι αρνήθηκε πεισματικά να εγκαταλείψει το νησί, ήταν ένας λυράρης από το Ρέθυμνο, ο Αντώνης Παπαδάκης ή «Καρεκλάς», ο οποίος παρ' ότι δεν ήταν ασθενής είχε αποφασίσει να ζήσει στην Σπιναλόγκα μαζί με τους λεπρούς. Εξακολουθούσε να ζει στο νησί, τρώγοντας αγριόχορτα και σαύρες, και παίζοντας τη λύρα του, έως ότου οι αρχές τον έφεραν με την βία πίσω στον πολιτισμό, αν και ίδιος προτίμησε την απομόνωση από τον κόσμο και εκφραζόταν μόνο με την μουσική του (η περίπτωσή του καταγράφηκε στην ταινία μικρού μήκους του 1968 «Letzte Worte» [«Τελευταία λέξη»] του Werner Herzog). Όπως λέγονταν, είχε τρελαθεί ...;
http://silver.pblogs.gr/2010/09/spinalogka-so-nhsi-twn-leprwn.html
http://www.youtube.com/watch?v=Vi1Z9lcMNss